perjantai 28. kesäkuuta 2019

Interrail: Krakowa ja AuschwitzOlen käynyt Krakowassa ja Auschwitzissa kerran aikaisemmin. Kokemus ehkä maailman tunnetuimmasta keskitysleiristä sinällään ei eronnut aikaisemmasta, mutta koska tällä kertaa otimme leiri nro 1:ssä opastetun kierroksen, syvensi tämä vierailu kokemusta entisestään. 
Lähtökohtaisesti Auschwitziin lähtevälle voisi sanoa ohjeeksi tämän: kumpaankin leiriin pääsee vierailemaan ilmaiseksi, mutta leiri nro 1:seen tämä alkaa vasta klo 17 eteenpäin. Ennen sitä paikan päälle pääsee vain ja ainoastaan opastetulla kierroksella, joka käsittää Auschwitz leiri 1:sen lisäksi leiri 2:sen Birkenaun. 
Ykkösleirissä sijaitsee koko leirin historiaa käsittävä museo sisältäen kaikkea aina valokuvista uhrien omaisuuteen ja sinne päästäkseen tarkistetaan paitsi ostetut liput, myös lipunhaltijoiden henkilöllisyys. Lisäksi museoon pääsy sisältää lentokenttään verrattavan turvatarkastuksen, mikä on alkuhämmennyksen jälkeen oikein ymmärrettävääkin: onhan kyseessä yksi maailmanhistorian synkinpien hetkien muistoksi restauroidusta monumentista.

Auschwitz ei reilikohteena ole sellainen, josta itsessään riittäisi mulla liiemmin sanottavaa, koska koen etteivät mitkään keksimäni sanat riittäisi kuvaamaan kokemusta ja tunnelmaa, joka mieleen jää siellä käydessään. Niinpä annan siellä kuvaamieni kuvien puhua puolestaan:***
-EEi kommentteja:

Lähetä kommentti