perjantai 14. kesäkuuta 2019

Interrail: Kroatia, Split part 2En oikein tiedä, mitä edes odotimme Krkan kansallispuistolta, kun varasimme sinne liput. Monet kanssareilaajat sekä itse hostellinpitäjämme olivat kaikki varoitelleet paikan suuresta suosiosta turistien keskuudessa, mutta se kansanvaellus, mikä meitä perillä odotti oli lähinnä jopa järkytys. Krkan kansallispuisto on alueena ihan tajuttoman kaunis. Kirkkaan vihreä kasvusto ja vaahtoavana kuohuva joki vesiputouksineen ja kirkkaan turkoosine vesineen saa ihan hengen salpautumaan kaikkialla minne katsookaan. Mutta fakta on se, että jos maisemasta haluaa saada kuvan, täytyy se rajata hyvin tarkkaan, ettei ympärillä parveileva turistimassa päädy vahingossakaan siihen mukaan. Monet ovat tässä onnistuneetkin, sillä Krkan vesiputoukset on nykyään erittäin trendikäs Instagram-kuvien kohde.

Ihmisille avoin puiston alue koostuu Krkan päävesiputouksesta, sen alla olevasta uimiseen mahdollistavasta lammesta ja joen yläjuoksulle rakennetusta leveästä pitkospuisesta polusta. Reitin kävelee läpi tahdista riippuen puolesta tunnista tuntiin. Matkaa yläjuoksulle reunustaa turistikrääsää ja snacksejä myyvät kojut, jotta luonnonhelmaan vaeltaville turisteille ei vahingossakaan heräisi nälkä tai ikävä maallista materiaa kohtaan. Helppoa ja kivaa.
Toisin sanoen koko puistoalue on käytännössä rakennettu hopeatarjottimella tarjoiltavaksi kaikille, jotka haluavat oman luontoannoksensa ilman kenkiensä likaamista. Tämä sai mut erittäin surulliseksi. Tietenkin paikan helppous on kätevää esimerkiksi lapsiperheitä ajatellen, mutta siinä vaiheessa kun pitkospuilla kävelee turistimassaa valtavana jonona ja bussit lappaavat porukkaa paikan päälle aina vaan lisää, on kätevyys mennyt yli. Tähän väliin on hyvä myös huomauttaa, että vaikka tässä nyt kritisoinkin Krkan turistipaljoutta ja konseptin epäystävällisyyttä luontoa kohtaan, tiedostan olleeni itse ihan yhtälailla osaltani paikan päällä muodostamassa tuota ihmismassaa. Samalla annoin myös pääsylipullani rahaa kyseisen konseptin ylläpitämiseen. 
En siten väitä olevani puhdas pulmunen vierailuni osalta, mutta näin esimerkiksi Kolin kansallispuiston luonteeseen tottuneena Krka ei ollut lähimainkaan sitä, mitä olisin odottanut.
Tiivistetysti Krkan kansallispuistoa voisikin kuvailla seuraavasti:
Kaunis luontomaisema, jota varjostaa vedessä kelluvat muovipullot.***
-E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti