perjantai 18. elokuuta 2017

TURKU bucketlist osa1: 5+1Sitä mukaa, kun hypetys uudesta opiskelupaikasta ja muutosta uuteen kaupunkiin alkoi pikkuhiljaa tasoittumaan, alkoi myös ikävä vanhaa kotikaupunkia Turkua kohtaan nostaa päätään. Olihan tämä outoa murretta puhuvien ihanien ihmisten mekka meikäläisen ihka ensimmäinen oma koti viimeiset kolme vuotta. 
Turku ei ole kaupunki, jolle vaan käännetään selkä ja kävellään pois taakseen katsomatta. Se on kaupunki, joka ansaitsee kunnon jäähyväiset, minkä vuoksi kokosinkin itselleni viimeisen kuukauden ajaksi bucketlistan Turkuun ja jaan sen teille tässä postauksessa. 
Mitkä ovat Turun must-experience kohteet ja mitä ilman ei voi kokea aitoa Turkua? 1. Jokiranta


Turkulaiset rakastavat Aurajokea ja monelle joki onkin yhtä kuin Turku. Jokiranta on kohtaamispaikka, jossa nautitaan kevätauringon ensisäteistä ja vietetään kesällä skumpantäyteisiä piknikhetkiä yhdessä tuttavien kanssa. Syksyllä meno luonnollisesti hieman hiljenee, mutta välillä voi jokirannassa silloinkin bongata muutamat suomalaisen sisun omaavat sankarit hyvästelemässä auringon viimeiset säteet ennen pimeää ja kylmää talvea, vaikka yöt olisivatkin jo kääntyneet pakkasen puolelle. Jokirannan voi kokea niin piknikin muodossa rantapenkan nurmikolla istuen, kävellen jokirantaa pitkin Tuomiokirkolta aina Turun satamaan katsomaan Suomen Joutsenta tai istuen jokilaivoilla virvokkeiden tai hyvän ruoan ääressä. Vaihtoehtoja on monia ja joki antaa aina parastaan. Sen varrella on paljon Turun loistavan ravintolakulttuurin helmiä (Pinella, Tintå, Smör, Niska ja Tårget näin pari mainitakseni...), joista teenkin tässä ihan oman postauksen niiden runsauden takia. 
Kaikin puolin kannattaa siis pakata mukaan vaikkapa piknikeväät, virvoketta prosenteilla tai ilman ja suunnata jokirannan nurmikolle viettämään aurinkoista (kesä)päivää hyvässä seurassa. Aika kuluu taatusti kuin siivillä Turun lämminhenkisestä tunnelmasta nauttien ja jos aurinko tuntuu hylkäävän sinun puolesi jokirannasta, on toisiaan lähellä olevia siltoja pitkin helppo vaihtaa tukikohtaansa auringon perässä tois puol jokke.


2. Olutravintolat


Turun pitkä historia ei heijastu ainoastaan sen museoista ja keskiaikaisesta linnasta ja tuomiokirkosta kaupunkinäkymään, vaan aina paikallisiin pubeihinkin. Kaupungissa on nimittäin kolme historiallisissa tiloissa ja rakennuksissa sijaitsevaa olutravintolaa, joihin astuessa tuntuu melkein kulkeneensa ajassa taaksepäin.

Uusi Apteekki


Uusi Apteekki on Turun Kaskenmäen rinteen kupeessa vanhaan apteekkimiljööseen perustettu olutravintola, jonne voi mennä etsimään joko Jussi Varesta tai reseptivapaata rohtoa syysflunssaan.
Voin rehellisesti todeta Apteekin olevan yksi lempipaikoistani Turussa ja nykyään olen lähes poikkeuksetta vienyt sinne kaikki Turkuun vierailulle tulleet kaverini, halusivatpa he sinne tai eivät. Paikan olutvalikoima on käytännössä loistava ja jopa minä, entinen oluen vihaaja, olen löytänyt uusia lemppariolusia kyseisestä baarista. Baarimikko osaa suositella jokaisen makuun erittäin ammattitaitoisesti kokeilun arvoisia juomia ja antaa tarpeen mukaan jopa maistella niitä ennen tilaamista. 


Uniikin Apteekista tekee oluttarjonnan lisäksi sen historiallinen miljöö: Frithiof Strandellin suunnittelema entisen apteekin kalustus säilytettiin ennallaan, kun tila avattiin olutravintolaksi 1900 -luvun lopussa. Apteekin seiniä peittävillä hyllyillä on tyhjiä olut- ja viskipulloja luomassa vaikutelmaa lääkepulloista vanhan apteekin ajoilta, ja vetolaatikoissa hyllyjen alapuolella on edelleen jäljellä nimilaput niissä olleista reseptilääkkeistä. Ympärillä olevaa historiaa voikin fiilistellä samalla kun odottaa, että tiskiltä tilaamansa flunssalääke alkaa vaikuttaa...Panimoravintola Koulu


Vanhassa koulurakennuksessa toimiva olutravintola Koulu ottaa kaiken irti tilan vanhasta käyttötarkoituksesta. Historian luokassa, paikan olohuoneessa, takaseinällä komeilee suuri vihreä liitutaulu, jolle on kirjoitettu Koulun oman panimon hanaoluet hintoineen. "Lehtori", "Ope", "Maisteri" ja "Reksi" eivät jätä ainakaan nimensä puolesta epätietoisiksi miljööstä, johon on juuri astuttu sisään.    Koulurakennuksen vanhat luokkahuoneet ja juhlasalin (Bellman sali) on ravintola Koulu ottanut myös luovaan käyttöön. Pubimiljöön hallitessa historian luokkaa, ajaa yläkerran tilat ryhmille vuokrattavien kabinettien virkaa. Viinituvaksi ristityssä alakerran luokkatilassa taas on nimensä mukaisesti tarjolla laaja valikoima viinejä rustiikin sisustuksen ympäröimänä. Tummat tynnyripöydät ja korkeat valkoiset kynttilät, joiden steariini on sulanut niiden jalkoina toimineiden viinipullojen kauloille luovat uusrenesanssiajan tunnelmaa keskelle 2010 -luvun Turkua. 


Koulu on kokemus jo ihan tunnelmansakin puolesta, mutta myös hyvän olut-, viini-, viski- ja ruokavalikoimansa vuoksi Koulu kuuluu ehdottomasti Turun parhaiden vierailukohteiden joukkoon. Ruokailumahdollisuuksia Koulussa on niin pubin ja viinituvan tiloissa aina puoleen yöhönkin asti (pe ja la), kuin kabineteissa lounaan ja ala carte -illallisen merkeissä. Omaa kokemusta Koulun ruoasta ei ole, sillä itse kävimme paikan päällä vain istumassa iltaa, mutta puskaradion perusteella suosittelen rohkeasti tilaamaan paikan keittiön aikaansaannoksiakin.


Vanha Pankki

Aivan Turun ydinkeskustassa 1900 -luvun alussa rakennetussa historiallisessa pankkikiinteistössä sijaitsee olutravintola Vanha Pankki. Ravintolan aloittaessa toimintansa siellä vuonna 1993 tila koki vain uuden pubin tarvitseman tekniikan vaatimia muutoksia, mutta pysyi muuten ennallaan. Oviaukkojen yläpuolella onkin edelleen jäljellä entisaikojen kyltit eri huoneiden käyttötarkoituksista. Tosin "kassapalvelua", "talletuksia" ja "pankkineuvontaa" kuvaavat kyltit on siirretty hauskasti ja asiaankuuluvasti roikkumaan baaritiskien yläpuolelle. 
 Eri holveihin johtavat panssariovet ovat jätetty auki ja niiden sisälle on koottu jopa museomaisesti vanhaan pankkimiljööseen kuuluvaa rekvisiittaa. Paikan vessat sijaitsevat kellarissa "tallelokeroihin" johtavien rappusten alapäässä ja sinne rakennetussa vastaavassa holvissa on varomatonta tutkimusmatkailija-asiakasta (lue minä) odottamassa ehkä jopa hieman liian aidonnäköinen pankkirosvonukke telkien takana.  


Pankin oluttarjonta on valtava. Ravintolan oman nettisivun mukaan heiltä löytyy jopa 150 olutmerkkiä ja baarimikkojen asiantuntevuus tuntuu kattavan nämä kaikki, kuin omat taskunsa. Jos varovasti ja suuntaa-antavasti kuvailee, mitä olutta mahdollisesti voisi tehdä mieli, tulee näiden ammattilaisten suusta heti pitkä lista kyseiseen luokkaan kuuluvista tarjolla olevista oluista. Asiakkaan sitten hämmentyessä liian suuren oluttarjonnan edessä, saa hän maistaa eniten houkuttelevaa yksilöä ilmaiseksi ennen lopullisen päätöksensä tekoa. Aivan kuten oikeassa pankissakin, päästään näin asiakaspalvelijan kanssa lopulta asiakasta miellyttävään sopimukseen.
3. Turun linna


Aurajoen suulla lähellä Turun satamaa seisova yli 700 -vuotias keskiaikainen puolustuslinna on käynyt läpi monivaiheisen historian aina linnaleiristä ja renesanssihovista vankilaan ja toisen maailmansodan pommituksiin. Nykyään linna toimii museona ja on yksi Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Se sijaitsee kolmen kilometrin päässä Turun keskustasta, minkä vuoksi helpoiten paikalle pääsee kauppatorilta lähtevällä Fölin bussilla (linja 1). Sisäänpääsymaksu aikuiselle on 10e, lapsille ja opiskelijoille 5e. Kolmen (3) euron lisämaksusta saa opastetun kierroksen. 
Itse emme opastetulle kierrokselle lähteneet vaan otimme omalle kierrokselle mukaan maksuttomat audiolaitteet, jotka saa tiskiltä panttia vastaan lippujen ostojen yhteydessä. Jokaisesta reitin huoneesta on äänitetty ipodille pieni infopläjäys, jonka voi kuunnella itsenäisesti huoneessa kierrellen. 


Meikäläisen kaltaiselle museoita karsastavalle ihmiselle Turun linna on mielenkiintoisuudeltaan ehkä vähän ristiriitainenkin kohde. Kirkot (joita Turun linnassa on itseasiassa hämmästyttävän monta) ja vitriineissä olevat muinaisesineet herättävät henkiin lähinnä piilevät mestarihaukottelijan lahjani, kun taas vankityrmät, tarinat entisaikojen elämäntavoista ja 38 metrin tornista maahan asti ulottuva vessakuilu saavat tämän museolintsarin silmät kiilumaan mielenkiinnosta. Turun linnassa on tarjolla näitä kumpaakin. 

Maksuton audiolaite oppaaksi linnan tiloihin.


'
Turun linna on ehdottomasti Aboa Vetuksen esiinkaivettujen Vanhan Turun raunioiden ja Kakolan vankilan ohella loistava kohde päästä tutustumaan vähän tarkemmin Suomen vanhan pääkaupungin värikkääseen historiaan. Sijaintinsa vuoksi se sopii mukavasti kohteeksi kokopäiväretkelle, jonka päätteeksi voi linnoittautua jokirannan ravintoloihin rentouttamaan historian havinasta (ja Turun linnan rappusista) väsyneitä jalkojaan.4. Samppalinna

Samppis on näin stadilaisesti ilmaistuna Turun Kaivohuone, mutta lähempänä keskustaa. Kyseessä on Aurajoen varrella sijaitseva huvilarakennus, jossa turkulaiset tykkäävät kokoontua hieman kalliimpien drinkkien ääreen viettämään iltaa kaveriporukalla ja kuuntelemaan toisinaan myös liveartisteja. Samppalinna on mainittu useissa Turun vierailukohteita käsittelevissä listauksissa ja onhan jopa yksi Vareksen selvittämistä murhistakin tapahtunut Samppalinnassa vietetyn illan jälkeen. Täytyhän tuo Turun kesähuvila siis kokea edes sen yhden kerran.


Samppalinnassa oli hieman liiankin helppo viettää kokonainen ilta pilkkuun saakka. Paikan tunnelma on hyvin raikas ja ainakin näin kesäkauden arkipäivänä se oli myös erittäin rauhallinen. Puoleen yöhön asti olimme kirjaimellisesti ainoat asiakkaat ravintolan sisätiloissa muun väen hallitessa terassia. Kaikin puolin ensikokemukseksi Samppalinna oli oikein positiivinen kokemus.

Bongaa kuvasta Turun kirkko.


5. Cafe ArtCafe Art on Turun romanttisin kahvila aivan jokirannassa. Kesäisin osa ranskalaistyylisistä pyöreistä terassipöydistä valtaa jopa kävelykadun rannanpuoleisen osan, jolloin kahvinsa voi nauttia kirjaimellisesti joen rannassa puiden katveessa. Jos Uuteen Apteekkiin mentiin metsästämään Jussi Varesta, on Cafe Art tunnettu rockmuusikko Michael Monroen tukikohta Turussa ollessaan...+1 Aurajokea pitkin veneillen: LÅNASokerina listan pohjalla ehdoton lempparini: Låna!

Låna -veneet ovat käsittääkseni melko uusi juttu Turussa. Aivan Turun tuomiokirkon kupeesta toispuol jokkee voi vuokrata sähkömoottorilla toimivan Låna -veneen 1-3 tunniksi. Kolmen tunnin Låna-vuokraus kustantaa 129 euroa, mikä on ihan käypä hinta jos vaikka lähtee veneilemään porukalla. Mukaan voi tilata vaikka piknik-eväät tai tehdä itse omat. Olimme itse käyneet juuri pari tuntia aikaisemmin syömässä, joten tilasimme kolmelle hengelle vain tapaslautaset kahden tunnin Låna-ajelun ajaksi.
Veneistä löytyy pelastusliivit sekä bluetoothkaiuttimet, jota kautta voi kuunnella veneillessä musiikkia vaikka omasta puhelimesta Spotifyn kautta.
Kaikin puolin Lånalla pääsee kokemaan jokirantaa ihan uudesta perspektiivistä, kun kaiken näkee joelta käsin!


Låna oli ehdottomasti yksi mieleenpainuvimmista asioista bucketlistallamme. Veneiden ohjaus ei ollut lainkaan vaikeaa ja vapauden tunne tuulen puhaltaessa kampauksen sotkuun oli unohtumaton kokemus. Turussa kun on tottunut ihastelemaan jokea vain rannalta ruikuttaen, pääsi nyt matkaamaan sen aalloilla.
Lånalla käsin pääsi myös ihastelemaan Turun nähtävyyksiä, jotka etäisen sijaintinsa vuoksi on jäänyt näkemättä enimmäkseen keskustan suunnalla liikkuessaan. Tuollainen nähtävyys oli muun muassa Suomen joutsen.

Lånalla Suomen Joutsenen ohi!***

Uskon, että ihmiset, jotka tuntuvat voimakkaasti vihaavan Turkua, eivät ole koskaan itse edes käyneet koko kaupungissa. Itse rakastuin tähän kaupunkiin näiden kolmen vuoden aikana, mitä ehdin täällä asustella ja jollei elämä puhaltaisi meikäläistä nyt opiskelupaikan perässä pohjoisemmaksi, olisin ehdottomasti halunnut asua Turussa vielä pidempään. Bucketlistani osui kuitenkin onneksi nappiin ja koen voivani siirtää elämäni niin sanotusti Kuopion huudeille, ilman että koen jääneeni Turussa jostain paitsi. 
Seuraava postaus käsittelee vielä Turun ravintolat omana listauksenaan, ja sitten on kaupunki taputeltu kokonaan pakettiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti